Valkenswaard viert vrede en vrijheid

De Valkenswaardse mensen, vieren ieder jaar opnieuw dat hier op 17 september 1944 de tweede wereldoorlog ophield te bestaan. Dat hier, dicht bij de Belgische grens de eerste vreugdevuren konden ontbranden. Dat hier voorbij onze eigen stenen brug, op de Luikerweg, de tanks, de jeeps en andere legervoertuigen ons dorp binnen kwamen rollen. Het waren Engelsen, Schotten en Ieren. Het waren onze bevrijders. Operatie Market Garden: de bevrijding van Nederland was begonnen.

Bommenwerpers kwamen op die dag overgevlogen, er werd gevochten, half Valkenswaard leek in brand te staan. Sigarenfabrieken werden getroffen en ook op de Eindhovenseweg was de schade groot. Maar na die lange septemberdag wisten onze bevrijders rond half negen ‘s avonds Valkenswaard te bereiken. Ondanks het vuur en de verwoesting was de bevolking uitzinnig van vreugde. Eindhoven moest nog een dag wachten: maar Valkenswaard was bevrijd!

Dat is nu, in september van dit jaar, precies 75 jaar geleden. En dat is wat we nu gaan vieren. In ons eigen Valkenswaard vieren we de eerste bevrijdingsfeesten, rollen opnieuw jeeps, tanks en pantserwagens over de Luikerweg ons dorp binnen over de stenen brug die we uiteindelijk de Victoriebrug zijn gaan noemen.

We vieren de victorie, we vieren de vrede en we vieren vooral de vrijheid. Na 75 jaar nog steeds!

 

Om vast in uw agenda te noteren:

Valkenswaard viert 75 jaar vrede en vrijheid met een uitgebreid cultureel programma, dat gaat duren van 14 tot en met 22 september.

Belangrijke lokaties zijn de Markt, de Hofnar en het Wilhelminapark.

Meer informatie vindt u deze zomer in de plaatselijke media en op deze website.