Programma

13 september | Presentatie en lezing 'Leven en overleven in oorlogstijd, Valkenswaard 75 jaar bevrijd'

Op dinsdag 17 september 2019 is het 75 jaar geleden dat Valkenswaard werd bevrijd. Bij gelegenheid hiervan verzorgt heemkundekring Weerderheem een speciale bijeenkomst in de Theaterzaal van de Hofnar. De vereniging presenteert een magazine met achttien niet eerder vrijgegeven verhalen en 'nieuwe' foto’s. Deze glossy 'Leven en overleven in oorlogstijd, Valkenswaard 75 jaar bevrijd' wordt aan burgemeester Anton Ederveen aangeboden. Er zijn gerenomeerde sprekers op deze bijeenkomst: Arnoud-Jan Bijsterveld en Jan van Oudheusden. Jacques Marsmans zorgt voor een toepasselijke muzikale omlijsting.
Locatie: Hofnar Theaterzaal
Aanvang: 20.15 uur
Entree: € 5.- 
Wie deze avond bezoekt, betaalt voor de speciale uitgave € 9,95. (Daarna kost het € 11,50.) Tickets via website Hofnar. Voorintekening op de uitgave kan bij Kantoorboekhandel Priem.
Lezingen: 

'De Jodenvervolging in Noord-Brabant'
prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld (Universiteit Tilburg/cultuurhistorie)
 
Van de ongeveer 2.000 Joden die Noord-Brabant in mei 1940 telde (en in de maanden daarna zouden nog enkele honderden zich uit de kustgebieden hier moeten vestigen) overleefde uiteindelijk ongeveer de helft de vervolging en grootschalige vernietiging van de Europese Joden door het naziregime. 
Waarin onderscheidde de vervolging van de Noord-Brabantse Joden zich van die in de rest van Nederland? 

'Oponthoud in de Kempen, een toelichting op de moeizame bevrijding van 1944’
drs. J.A.F.M. (Jan) van Oudheusden, (oud) provinciaal historicus
 
Begin september 1944 zag het ernaar uit dat een snelle en moeiteloze bevrijding van Nederland aanstaande was. Het Duitse front in Normandië was immers eind juli ingestort. 
In de weken daarna ging de geallieerde opmars als een mes door de boter. Maar juist toen het front tot de Belgisch-Nederlandse grens was opgeschoven, begon de bevrijdingsmachine te haperen. Een snel en verrassend herstel aan Duitse zijde, mede mogelijk gemaakt doordat de Britten na de inname van Brussel en Antwerpen een korte adempauze namen, haalde plots de vaart eruit. 
De bevrijding van Zuid-Nederland liep daardoor uit op een maandenlange, vaak bloedige en verwoestende strijd.