Nieuwjaarstoespraak Burgemeester Ederveen

29-1-2019

Valkenswaard Viert in nieuwjaarstoespraak

Burgemeester Ederveen stond in zijn nieuwjaarstoespraak op dinsdag 8 januari in het gemeentehuis stil bij Valkenswaard Viert:

"Een saamhorigheid die we ook breed in de wereld zagen 75 jaar geleden in 1944. De Stichting Valkenswaard Viert, uw mede-inwoners zelf onder voorzitterschap van Geert Jacobs (mogelijk uw tandverzorger...), zijn druk bezig met het programma van 75 jaar bevrijding van Valkenswaard. Startend de 14e september met Operation Market Garden met parachutisten, een expositie, een bevrijdingsconcert van De Volharding, 20 jaar Val Val D'rie de dag erna, de Liberation Taskforce die weer in colonne komt doortrekken, de herdenking op 17 september mét een delegatie van het regiment Irish Guards en een bevrijdingsconcert van de gezamenlijke muziekverenigingen. En dat is nog pas het conceptprogramma.

We vergeten nog wel eens hoe er voor onze vrijheid en verworvenheden gestreden, gevochten en geleden is. In felle discussies over de toekomst van Europa, over asiel en migratie, over arm en rijk, over wij en zij, mis ik steeds vaker dat historische besef. De zegeningen die we hebben als inwoners van dit land en hoe daar de afgelopen 75 jaar ook aan gewerkt is, niet vanzelfsprekend zijn en vraagt ons aller inzet en onderhoud."